Tanssi- ja bilebändi Tähtisumu

Tautisen tasokasta tanssi- ja bilemusiikkia!

"Ai niin, sitten mun piti vielä kysyä sitä, että..."

Sekä juhlan järjestäjän, että orkesterin yhteisen edun mukaista on, että hyvissä ajoin ennen juhlia käydään läpi juhlatilaisuuden kulku pääpiirteissään, soittoaikataulut ja muut toivomukset. Meille on mielestämme vuosien varrella syntynyt varsin hyvä kuva siitä, mitä bändiä varatessa kannattaa ottaa huomioon. Tänne olemme koonneet yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia niihin niin kuin me asian näemme. Toivottavasti nämä vastaukset auttavat Sinua juhliesi suunnittelussa.

Olemme periaatteessa otettuja siitä, että moni muu bändi on kopioinut alla olevat tekstit sellaisenaan omille verkkosivuilleen. Kopiointi on kuitenkin tehty pokkana meiltä mitään kysymättä, ja sellainenhan ei ole luvallista, saatika hyväksyttävää. Nämä tekstit ovat olleet Tähtisumun sivuilla nähtävissä ensimmäisessä versiossaan jo vuodesta 2004 lähtien.

Hieman omaperäisyyttä ja vaivannäköä, hyvät soittajakollegat! Kiitos.


Kuinka aikaisessa vaiheessa bändi kannattaa varata?
Heti kun juhlien ajankohta on lyöty lukkoon ja muutkin isot varaukset (esim. häitä varten kirkko, pitopalvelu, juhlapaikka) on tehty! Häitä vietetään useimmiten lauantaisin. Etenkin kesän sesonkiaikana (touko-syyskuu) kysyntä ylittää tarjonnan, sillä niin moni haluaa kesälauantaihäät. Joka vuosi on useita lauantaita, jolloin voisimme soittaa viisikin keikkaa, jos vain pystyisimme. Nopeat syövät hitaat! Siksi bändin varaus kesähäihin jopa vuotta ennen ei ole mitenkään poikkeuksellista.

Milloin vahvistatte tehdyt varaukset?
Mahdollisimman pian, mutta riippuu siitä, kuinka lähellä juhlapäivää varaus on tehty. Jos varaus tehdään esim. syksyllä ja juhlat ovat vasta seuraavana kesänä, pyrimme vahvistamaan varauksen lopullisesti tammikuun loppuun mennessä. Emme kuitenkaan kyttää mahdollista "parempaa" keikkaa viimeiseen asti, vaan käytännössä aina sovimme keikan kullekin päivälle ensimmäiseksi sitä kysyneen varaajan kanssa. Oletamme tietysti myös, että meidät varannut asiakas pitää oman lupauksensa, eikä peru tekemäänsä varausta.

Varaatteko päivää minulle sen jälkeen kun olen saanut tarjouksenne?
Valitettavasti emme. Jokainen päivä myydään sille, joka ensiksi tekee sitovan varauksen. On hyvin tavallista, että samalle päivälle on avoinna useampia tarjouksia yhtäaikaa. Siksi, jos bändimme kiinnostaa, ei kannata miettiä varauspäätöstä liian pitkään. Olemme kuitenkin korrekteja, ja otamme yleensä vielä yhteyttä ensiksi ko. päivää tiedustelleeseen siinä tapauksessa, että myöhemmin samaa päivää kysynyt on jo valmis tekemään varauksen.

Pitääkö bändille tarjota keikalla ruokaa ja juomaa?
Ei tietenkään, mutta asiasta kannattaa selvästi sopia bändin kanssa hyvissä ajoin ennen keikkaa jotta osaamme varautua. Matkoineen, roudauksineen ja odotteluineen keikan pituus on vähintään 6-8 tuntia, ja siinä ajassa tulee nälkä kenelle tahansa. Vanha viidakon sananlasku sanoo, että "Soittaja on mukavampi ihminen ja se soittaakin paremmin kun sillä on vatsa täynnä". Eli ei meille mitään gourmeeta tarvitse välttämättä tarjota, mutta mielellämme syömme jotain ruokaa juhlapaikalla. Tähän asti jokaisella keikalla meille on tarjoiltu ruokaa, yleensä samaa kuin esim. häissä häävieraille. Aina sitä astioiden pohjalle sen verran jää... (mutta bändin ruokailusta kannattaa aina ilmoittaa myös pitopalvelulle!)

Juomapuolesta: soittaminen on kovaa työtä ja etenkin kesällä siinä tulee tosissaan hiki. Siksi kannattaa huolehtia, että bändille on esim. vettä tarjolla. Koska Tähtisumu liikkuu keikoilleen aina autoilla, meihin ei päde motto "soittajille soppaa". Noh, tokihan sitä nyt kuumana kesäpäivänä ruuan kanssa yksi keskiolut menee, ihan puhtaaseen janoon tietenkin...

Milloin bändi saapuu juhlapaikalle?
Yleensä saavumme noin 45 minuuttia ennen musisoinnin sovittua aloitusaikaa. Häissä tämä tarkoittaa lähes poikkeuksetta häävalssia. Jos roudaus juhlapaikalle käy ilman suurempia vaivoja, pystytämme kioskimme (huomiota herättämättä) ja olemme soittovalmiina noin minimissään 30 minuutissa saapumisestamme. Koska osa meistä tulee pidemmän matkan päästä, emme valitettavasti voi saapua juhlapaikalle esim. ennen häiden alkua. Tämä pidentäisi keikan kestoa usealla tunnilla, nääs työtä se on odottaminenkin.

Saako bändille esittää biisitoiveita, jopa kesken keikan?
Kyllä se vaan passaa! Kannattaa kuitenkin muistaa, että emme ole mikään jukeboksi, eli emme voi millään kaikkia toiveita toteuttaa. Häävalssit ja muut juhlissa ehdottomasti soitettavaksi haluttavat toivekappaleet kannattaa kertoa jo hyvissä ajoin ennen keikkaa. Jos kappale ei ole ohjelmistossamme, ehdimme hankkia nuotit ja vielä harjoitellakin sen. Jos toivekappaleita on kovin monta, niiden harjoittelu ja nuottien metsästys on oma hommansa ja siitä pitää veloittaa hieman ekstraa.

Yleensä keikalla esitetään toiveita musiikkityyleistä: "saiskos seuraavaksi vähän rokkia?". Tanssimusiikissa kappaleita soitetaan pareittain, siis esim. kaksi valssia, sitten kaksi beatia, kaksi foksia., jne. Siksi, jos juuri on soitettu parit rokit, ei välttämättä ole fiksua soittaa niitä vielä kymmentä lisää. Yleisön musiikkimaku on yleensä monenkirjava, joten soitamme musiikkia laidasta laitaan. Emme kuitenkaan ennalta vala keikan biisilistoja sementtiin, joten improvisointi tilanteen mukaan onnistuu.

Minkälaisesta ohjelmistosta tyypillinen hääkeikkanne muodostuu?
Aloitamme käytännössä aina häävalsseilla, joita tulee tilanteen ja toiveen mukaan peräkkäin 1-5, ehkä yleisimmin kolme. Ensimmäinen setti on usein hieman rauhallisempaa ja perinteisempää hää- ja tanssimusiikkia, siis esim. iskelmää, foksia, kevyttä beatia, ehkä myös cha-cha'ta ja muuta vastaavaa. Toiselle ja kolmannelle setille laitetaan sitten vähitellen lisää kaasua, ja biisit ovat esim. suomipoppia ja -rockia, finnhitsejä, vähän discontynkää, jne. Usein ilta päättyy ns. viimeisiin valsseihin, kuten tansseissa perinteisesti on tapana.

Tämä on yleisin illan rakenne, mutta painotukset ovat täysin sovittavissa tilaajan kanssa. Eli jos häävalssien jälkeen halutaan heti vaihtaa "vapaalle", emme soita illan aikana yhtään enempää valssia, humppaa, foksia tai muutakaan "perusturvetta", vaan reippaampaan bilemusiiikkia. Tai päinvastoin.

Saavatko juhlavieraat lainata bändin soittimia omiin "ohjelmanumeroihinsa"?
Valitettavasti tämä ei yleensä onnistu. Soittimet ovat työkalujamme, ja rikkinäisillä työkaluilla ei työn tekeminen suju. Soittimet ja äänentoistolaitteet ovat myös varsin arvokkaita. Kun vierailla on "pikkuisen boolia" nautittuna, otteet ovat helposti hieman rajumpia ja huolimattomampia. Siksi paljon selkeämpää kaikkien kannalta on, että muut eivät soittimiimme koske.

Voiko bändinne säestää leikkejä, ex tempore -solistia tai yhteislaulua?
Tottahan toki, jos vain biisit ovat meille tuttuja. Koska bändi viihdyttää koko huvittelevaa juhlakansaa, kannattaa ex tempore -solistien nuppiluku ja kappaleiden määrä kuitenkin pitää rajoitettuna. Ettei homma mene liikaa pienen porukan inside-jokeksi. Mutta me olemme viihdyttämässä teidän vieraitanne, emme pitämässä konserttia, joten parhaamme yritämme. Esimerkiksi häissä sulhanen on usein saattanut joutua laulamaan bändin eteen saadakseen ryöstetyn morsiamen takaisin. Usein häävieraiden joukossa on ollut myös joku aivan loistava laulaja, jota on ollut suorastaan mahtavaa säestää.

Juhlien aikataulu on myöhässä, kai te kuitenkin soitatte sen määrän settejä mitä on sovittu?
Pienet aikataulun lipsumiset ovat normaaleja, emmekä niistä nipota. Keikasta sovittaessa sovitaan myös soitettavan musiikin enimmäismäärä (úseimmiten 3-4 settiä, á 45 minuuttia, 15 minuutin tauot välissä). Tämän lisäksi sovitaan aina soiton loppumisaika ja siitä myös pyritään pitämään kiinni. Usein myös juhlatilan "valomerkki" kertoo soiton viimeisen mahdollisen loppumisajan. Jos juhlien aikataulu on tuntitolkulla myöhässä jo ennen bändin osuuden alkua, se ei valitettavasti ole bändin vika. Näin ollen on mahdollista, että bändi soittaa vähemmän aikaa kun on sovittu.

Hyvällä ja huolellisella suunnittelulla (bändin ja pitopalvelun kanssa) aikataulut saadaan mietittyä aika tarkkaan. Häiden ollessa kyseessä kannattaa aikataulusta kiinni pitäminen vastuuttaa bestmanille, kaasolle tai seremoniamestarille. Liian monta ja pitkää "vaarin muistelupuhetta" ei kerta kaikkiaan mahdu aikatauluun ilman, että myöhemmät ohjelmanumerot siitä kärsivät.

Voiko bändinne äänentoistolaitteiden kautta soittaa taukomusiikkia?
Kyllä, kunhan muistatte mainita siitä varausvaiheessa. Meillä on kannettava cd-soitin, joka voidaan kytkeä kiinni pa-laitteisiimme. Sieltä soivat sulosävelet silloin kun bändi on tauolla. Omat cd-levyt kannattaa ottaa mukaan, mutta huom! laitteemme ei valitettavasti toista mp3-levyjä. Myös mp3-soitin on mahdollista liittää pa:han, kunhan etukäteen on selvitetty tarvittavat liitäntäjohdot. On hyvä kuitenkin muistaa, että tämä taukomusiikkimahdollisuus on käytössä vain silloin kun bändin laitteet ovat pystyssä. Bändin lopetettua loppuillan biletysmusa pitää hoitaa muulla tavalla, me viemme omat laitteemme mukana lähtiessämme.

Haluaisimme ruokailun ajaksi taustamusiikkia. Kannattaako se soittaa levyltä?
Meidän mielestämme ehdottomasti, jos musiikkia tuolloin tarvitaan! Ruokailuvaiheessa ihmiset haluavat yleensä keskustella rauhassa ja nelimiehisen bändin on vaikea soittaa niin hiljaa, etteikö se hieman häiritsisi juttelua. Paljon parempi valinta on laittaa vaikkapa "Klaidermannin Riku" cd-soittimeen, jolloin volyymin voi säätää mieleisekseen. Toki ruokailun aikana voi olla muita musiikkinumeroita, esim. viulistia, pianistia, lauluesityksiä, runonlausuntaa, tms., mutta ne ovat sitten eri esiintyjiä ne.

Bändi soittaa liian kovaa/hiljaa. Voiko siitä tulla sanomaan?
Siitä kannattaa tulla sanomaan! Vaikka meillä aika hyvä käsitys käyttämästämme äänenvoimakkuudesta onkin, joskus juhlatila voi tehdä tepposet ja musiikki kuulua liian hiljaa tai kovaa ilman, että sitä lavalle huomaa. Sitten on tietysti myös mahdollista, että joidenkin mielestä soitto on samanaikaisesti liian hiljaa ja toisten mielestä liian kovaa. Esim. vanhemmat ihmiset haluavat usein bändin soittavan hiljaa. Juhlatilan plaseerausta suunniteltaessa kannattaakin heidät sijoittaa mahdollisuuksien mukaan hieman kauemmas bändistä, ei heti kaiuttimien ja/tai lavan eteen.

Laitteemme ovat onneksi kalliimpaa, ns. deluxe-mallia ja niissä on volume-nappulat, joten äänenvoimakkuutta voi säätää. Mutta lähtökohtaisesti on hyvä muistaa, että live-bändistä tulee aina jonkin verran ääntä. Todella "hissutellen" on hieman hankala soittaa ja koko live-bändin idea menee vähän hukkaan. Jos halutaan vain hiljaista hissimusiikkia, ns. tapettina taustalle, kannattaa live-bändin sijasta ehkä satsata laadukkaaseen levymusiikkiin.

Mitä jos bändinne jäsen/jäseniä sairastuu juuri juhliemme alla? Voitteko silloin lainkaan soittaa?
Meillä on tarvittaessa "ringissä" lähes tuplamiehitys, joten saamme useimmiten tuuraajan paikalle ja pidätämme myös itsellämme oikeuden siihen. Tai sitten voimme koettaa saada suomalaisen eturivin ammattimuusikon tuuraamaan. Viime hetken sairaustapaukset ovat sattuessaan todella ikäviä, ja joskus niille ei kertakaikkiaan voi tehdä mitään. Yhtään sovittua keikkaa ei meiltä kuitenkaan ole jäänyt hoitamatta sairaus- tai muista syistä. Se mikä on sovittu, on myös pidetty. Teemme kaikkemme, ettei ainuttakaan keikkaa tarvitsisi jatkossakaan perua. Valitettavasti ns. force majeure -tilanteet ovat kuitenkin kaikesta huolimatta mahdollisia.

Jos varaamme teidät juhliimme, voimmeko olla varmoja ettette mene toiselle, paremmin tuottavalle keikalle?
Ehdottomasti, piste. Kun joku päivä on kalenteristamme varattu, se on sitten sitä myöten selvä. Vaikka yksittäisen keikan rahastus voisi joskus onnistuakin, se tuskin kannattaisi: netin ja puskaradion kautta huono maine leviää pelottavan tehokkaasti. Ohareita tekemällä soittaja kaivaa itse omaa kuoppaansa. Toki toivomme, että myös asiakas pitää kiinni varauksestaan, eikä peruuta sitä vain vähän ennen juhlia vain koska on jostain saanut piirun verran edullisemman tarjouksen. Siinä ei bändi enää yleensä ehdi saamaan toista keikkaa tilalle.

Kuinka kauan soitatte "tavallisella" keikalla?
Yleensä normaali keikka kestää kolme settiä, joskus harvemmin neljä. Yksi setti on 45 minuuttia, jonka jälkeen on vartin tauko. Ohjelmistoa meillä on vaikka kahdeksaan settiin. Olemme kuitenkin aina sanoneet, että vaikka lavalla olisi Rolling Stones, kukaan ei jaksaisi kuulla sitä neljää tuntia kauempaa... Esimerkiksi häissä bändi on yksi ohjelmanumero muiden joukossa ja kannattaakin mielestämme miettiä jo muuta ohjelmaa bändin kolmen-neljän setin jälkeen.

Soitatteko häävalssit laulettuina vaiko instrumentaaliversioina?
Kummin vain asiakas ne haluaa kuulla. Olettaen tietysti, että valssissa nyt ylipäänsä on sanoja...

Nettisivuillanne näkyy myös Uuno Muurahaisen Tanssiorkesterin nimi. Mikäs orkesteri se sitten on?
Tähän voisi todeta kuten erään kiinalaisen ravintolan huonosti Suomea puhuva tarjoilija vastasi, kun yksi meistä kysyi mitä eroa kahdella listan ruokalajilla oli. "Eri nimi, sama maku", hän totesi lyhyesti ja hymyili ystävällisesti. Todettakoon, että molemmat ruuat olivat erinomaisia valintoja.

Miten bändinne pukeutuu keikalle?
Siistin asiallisesti, juhlan henkeen sopivalla tavalla. Siis pikkutakkia ja tummaa housua löytyy tarvittaessa. Emme kuitenkaan käytä "samanlaisia nahkaliivejä, valkoisia housuja ja punaisia nahkakravatteja..." (= 80-lukulainen humppaorkesteri-univormu-look)    ;-)

Juhlissa on hyvä meininki ja vieraat haluaisivat vielä yhden ylimääräisen setin musiikkia. Onnistuuko?
Ohjelmistoa riittää kyllä ja siksi periaatteessa onnistuu, eri veloituksella tosin. Asia täytyy katsoa tapauskohtaisesti ja siihen vaikuttaa mm. keikan loppumisaika. Jos lisäsetin tarvetta mietitään, siitä kannattaa keskustella jo varausvaiheessa.

Voimmeko tehdä biisilistastanne teitä varten valmiit soittolistat juhliimme?
Sanoisimme, että se ei maksa vaivaa. Osa bändin ammattitaitoa on seurata illan tunnelmaa ja sitä, minkälainen musiikki puree kulloiseenkin yleisöön. Ei ole järkevää pitää hampaat irvessä kiinni jostain ennalta sovitusta biisilistasta, jos yleisö paikan päällä toivoo kuulevansa jotain ihan muuta. Hyvä bändi ottaa yleisön toiveita huomioon, mutta toisaalta kuitenkin pitää kiinni siitä, että illan aikana soi tarpeeksi monipuolinen musiikki. Sellainen miellyttää kaikkia vieraita tasaisesti, eikä erityisesti suosi ketään. Näin juhlatkin ovat todennäköisesti onnistuneemmat. Tietysti bändin asia on toisaalta myös pitäytyä pääosin sellaisessa musiikissa, josta tilaajan kanssa on ennalta sovittu.Tilaaja kuitenkin maksaa viulut, ja siksi viime kädessä päättää minkälaista musiikkia hänen juhlissaan soitetaan.

Tarvitsisimme klassisen lauluesityksen kirkkoon vihkimistilaisuuteen tai juhlapaikalle. Tunnetteko ketään sopivaa laulajaa?
Tunnemme jos jonkinlaisia musiikin ammattilaisia. Kannattaa kertoa toiveista jo hyvissä ajoin - ehkä kauttamme järjestyy myös vaikkapa kirkkoon sopiva laulaja tai muu musiikkiesitys.

Olimme tyytyväisiä soittoonne. Voimmeko antaa siitä jonnekin palautetta?
Otamme oikein mielellämme palautetta vastaan. Voitte lähettää sitä sähköpostilla osoitteeseemme. Saatamme julkaista viestisi nettisivuillamme.

Jee-jee... hyvä meininki...  Shoittakaa "Paranoid"!!!!
Kävisikö mieluummin "Paratiisi"?

 


 

© Tanssiorkesteri Tähtisumu 2020

  AddThis Social Bookmark Button